Groepsleiding

Om uw kind passende individuele aandacht te schenken, werken wij samen met minimaal 3 vaste beroepskrachten op de groep. Om verzekerd te zijn van een bekwame leidsters werken wij uitsluitend met leidsters met een passende beroepskwalificatie zoals in de CAO kinderopvang is opgenomen en welke tevens in het bezit zijn van verklaring omtrent het gedrag.

Together staat open voor de nieuwe generatie leidsters en geeft stagiaires een kans.
Stagiaires van Together studeren pedagogisch medewerker en/of helpende welzijn.

De BBL-ers hebben een werk-leerovereenkomst, zij van 0% tot 100% inzetbaar. Dit houdt in dat de werkgever de mate waarin iemand zelfstandig als pedagogisch medewerker op de groep kan werken, vastgesteld, op basis van informatie van de opleiding-en praktijkopleider. Het derde jaar is de BBL-er 100% inzetbaar.

Een pw-bol student deze leerling loopt stage in het kader van het onderdeel beroepskrachtvorming van een bol opleiding, die opleidt tot diploma voor de functie pedagogisch medewerker. De student loopt twee tot drie dagen stage en gaat daarnaast drie dagen naar school.

Een helpende welzijn student, studeert voor groepshulp. Deze student loopt twee dagen stage en gaat daarnaast drie dagen naar school. Wanneer afgestudeerd is deze student vakbekwaam groepshulp en biedt ondersteuning aan de beroepskrachten en verricht algemene verzorgende taken en/of licht huishoudelijk werkzaamheden.

De stagiaires pw-bol (pedagogische werkster) en helpende welzijn (groepshulp) worden boventallig op de groep ingezet en worden niet ingezet als beroepskracht.

Als er een leidster ziek of met vakantie is dan wordt er voor de periode dat het duurt een invalkracht ingezet voor deze invalkrachten wordt het uitzendbureau ingeschakeld. De invalkrachten van het uitzendbureau hebben een geldig kindgerichte Mbo-diploma. Ze zijn tevens in het bezit van verklaring omtrent het gedrag.

Een bindende factor bij Together is; zoals het woord aangeeft “samen”! Samen, zorg dragen voor uw kind. Dit kan alleen wanneer er voldoende tijd en aandacht voor uw kind is en dus voldoende bekwame leidsters aanwezig zijn.

De stamgroep bestaat uit maximaal 16 kinderen van 0 tot 4 jaar, waarvan maximaal 8 kinderen tot 1 jaar

De stamgroep is de ruimte waar kinderen van de dagopvang het grootste deel van de dag aanwezig zijn.

Beroepskracht-kind-ratio:

  • 1 beroepskracht per 4 aanwezige kinderen tot 1 jaar
  • 1 beroepskracht per 5 aanwezige kinderen van 1 tot 2 jaar
  • 1 beroepskracht per 6 aanwezige kinderen van 2 tot 3 jaar
  • 1 beroepskracht per 8 aanwezige kinderen van 3 tot 4 jaar

Vierogenprincipe

Naar aanleiding van de zedenzaak in Amsterdam is het vierogenprincipe geïntroduceerd door de Commissie Gunning.

Het vierogenprincipe trad per 1 juli 2013 in werking en is verplicht voor alle kinderdagverblijven.

Dit principe houdt in dat altijd een volwassene moet kunnen meekijken of meeluisteren met een beroepskracht. Een beroepskracht mag nog altijd alleen op de groep staan.

Het vierogenprincipe is de basis voor veiligheid in de kinderopvang.

De ondernemer dient bij de invulling van het vierogenprincipe rekening te houden met de voorspelbaarheid, mogelijkheid en frequentie waarin een pedagogische medewerker alleen op de groep of in het kinderdagverblijf is.

Een aantal denkbare oplossingsrichtingen zijn:

  • Open, professioneel klimaat
  • Aan de randen van de dag samenvoegen van stamgroepen
  • Bouwkundige voorzieningen
  • Mogelijke inzet audiovisuele middelen

Tijdens het oprichten in 2009 heeft Kinderdagverblijf Together er voor gekozen voor een veilige ruimte en veel toezicht doormiddel van inzet van stagiaires. De stagiaire kan ook vervangen worden door een vaste beroepskracht en ten opzichte van de ruimtes zijn we altijd blijven kijken hoe we de ruimte nog veiliger kunnen maken.

In 2011 is er ook gekozen voor audio en videoapparatuur te plaatsen in elke ruimte, verder zijn alle ruimtes nog overzichtelijker. Hierdoor voldoet Kinderdagverblijf Together al geruime tijd aan de nieuwe wetregelgeving. Maar we blijven altijd kijken hoe we de veiligheid kunnen verbeteren en staan altijd open voor suggesties van ouders/verzorgers.